Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert inghetata de ciocolata
Postat de: eumimi in DulciuriMixam frisca lichida pana cand devine o spuma densa, lucioasa si ferma. Adaugam laptele condensat si mai mixam 1 minut. Ciocolata o topim cu 2-3 linguri de lapte. O amestecam cu cacao...Citeste continuarea
Desert budinca de orez cu lapte
Postat de: eumimi in DulciuriMai intai spalam orezul si il fierbem in cei 400 ml de apa. Punem galbenusurile impreuna cu zaharul vanilat si cu zaharul si amestecam. Adaugam si 900 ml lapte si punem pe foc pana cand se...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu rosii si branza
Postat de: eumimi in Aperitive / GarnituriMai intai pregatim o tava pe care o tapetam cu hartie de copt. Punem aluatul foietaj si cu ajutorul unui cutit marcam marginile acestuia lasand cam 1 cm distanta ( avem grija doar sa crestam...Citeste continuarea
Mancare de pui cu masline si rosii
Postat de: rocsi_1612 in PuiPulpele de pui le parliti la flacara aragazului, apoi le spalati si le stregeti cu niste servetele. Ceapa curata o tocati marunt. Ardeiul rosu il curatati de cotor si seminte, il taiati cubulete....Citeste continuarea
Salata cu branzeturi, rosii,...
Postat de: panacris in SalateCastravetele și roșiile se spală, eventual curăță de coajă castravetele pentru cei care au probleme, apoi se taie cubulețe. Ceapa roșie se curăță și taie rondele. Într-un...Citeste continuarea
Salata armeneasca de vinete
Postat de: eumimi in Mancaruri de legumeCuratam vinetele de coaja, le taiem cubulete si presaram sare deasupra lor. Le lasam 15-20 de minute, apoi absorbim lichidul lasat de acestea cu un servetel de bucatarie. Prajim vinetele...Citeste continuarea
Aperitiv chec cu dovlecel
Postat de: eumimi in Aperitive / GarnituriMai intai spalam dovlecelul si, daca doriti, il puteti curata de coaja. Il feliem cat mai subtire cu un cutit sau cu ajutorul razatoarei. Batem cu ajutorul unui tel ouale cu un praf...Citeste continuarea
Dulceata de sfecla cu ciocolata,...
Postat de: ladydi in DulciuriSpalam sfecla si o punem la cuptor sa se coacă. Cand este gata, o lasam sa se răcorească, o taiem cubulete, o blenduim, apoi o punem într-o oala împreună cu zeama de portocala....Citeste continuarea
Ciorba de perisoare acrita cu...
Postat de: AdrianUdrea in CiorbeSe incepe cu prepararea supei. Se pune apa la fiert, iar cand incepe sa fiarba se adauga legumele curatate si tocate. Intre timp se pregateste compozitia pentru perisoare. Se amesteca...Citeste continuarea
Desert rulada cu cirese
Postat de: RuxyRux in DulciuriAm inceput prin a prepara ciresele alcoolizate: dupa ce le-am curatat de samburi, am avut grija sa ramana intregi, le-am acoperit cu visinata si le-am lasat la rece o ora. Siropul: ciresele...Citeste continuarea
Desert placinta rulata cu dovleac
Postat de: eumimi in DulciuriMai intai pregatim umplutura: punem dovleacul razuit intr-o cratita impreuna cu zaharul si lasam 15-20 de minute. La final adaugam si scortisoara. Trecem la pregatirea foilor. Punem faina...Citeste continuarea
Afinata de casa
Postat de: oanapl in BauturiAfinele se spală și se curăță, apoi se lasă la scurs și zvântat. Afinele se pun într-un recipient încăpător împreună cu zahărul. Se lasă 5-6 zile la...Citeste continuarea
Paste cu smantana si parmezan
Postat de: oanapl in FusilliFierbi pastele în multă apă fierbinte cu sare, apoi le scurgi bine de apă. Încingi uleiul și pui usturoiul și ardeiul tăiate felii și lași să se călească 5 minute, apoi...Citeste continuarea
Ciorba de fasole cu afumatura
Postat de: oanapl in CiorbeSpeli fasolele si le pui la inmuiat in apa rece pentru cateva ore. Arunci apa si le pui la fiert in putina apa, le lasi sa clocoteasca de cateva ori si apoi schimbi apa si le clatesti. Schimbi apa...Citeste continuarea
Tajina de picior/rasol de miel
Postat de: ctlina in OaieUngeti cu ulei picioarele de miel si puneti-le in vasul de tajina. Condimentati sare, piper. Curatati si spalati legumele, taiati ceapa si ardeiul lamele. Prazul (partea alba) taiati-l bucati....Citeste continuarea
Omleta de duminica
Postat de: panacris in Cook and smileCeapa și ardeiul se curăță și taie julien. Într-o tigaie se pune uleiul de rapiță ce se pune la încins, cca. 10 minute la foc mediu, apoi se adaugă bacon-ul și mușhiulețul,...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu ricotta si cocos
Postat de: ctlina in TorturiIncalziti cuptorul la 180°C. Amestecati bine pudra de migdale cu nuca de cocos rasa si 20 gr de indulcitor (sau zahar). Pregatiti forma detasabila (20 cm + o forma mica) ungeti-o cu unt (am...Citeste continuarea
Salata de ridichi cu branza...
Postat de: ctlina in SalateAmestecati branza de vaci cu zeama de lamaie, cu uleiul si mustarul. Adaugati sare si piper. Spalati si curatati ridichile. Taiati-le felii subtiri. Amestecati ridichile cu sosul alb si...Citeste continuarea
Ficat de strut, flambat
Postat de: panacris in FicatFicatul se spală, apoi se pune într-un vas încăpător din sticlă, se adaugă laptele și se lasă la rece minim 60 de minute,maxim până a doua zi. Într-o...Citeste continuarea
Aperitiv briose cu sunca de pui si...
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriÎn recipientul mașinii de pâine se pune laptele călduț, iaurtul, făina cernută, sarea, zahărul, verdețurile, uleiul și drojdia apoi se pornește la frământat....Citeste continuarea
Desert crema caramel din albusuri,...
Postat de: RODIMUR in DulciuriPentru caramel se pune zahărul tos într-o cratiță, se adaugă apa și se dă la foc mic, până ce siropul scade, devine brun deschis și se îngroașă. Atunci se ia cratița...Citeste continuarea
Chiftelute cu cartofi la cuptor
Postat de: eumimi in PorcCarnea tocata o amestecam cu ceapa tocata marunt si calita, cele 2 felii de paine udate, stoarse bine si sfaramitate. Adaugam sare, piper si 1 ou si amestecam bine. Curatam cartofii de coaja si...Citeste continuarea
Cartofi noi cu pesmet
Postat de: eumimi in Aperitive / GarnituriCuratam cartofii de coaja si ii taiem rondele. Punem cartofii intr-un bol, adaugam sare, piper, pesmetul, marar tocat si oregano si amestecam bine. Punem cartofii intr-un vas de yenna si...Citeste continuarea
Mozarella marinata in ulei de...
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriMozzarella se scurge de lichidul în care au fost conservate. Într-un borcan pătrățos se pun biluțele de brânză, condimentele, sare și uleiul. Apoi se închide...Citeste continuarea
Ciorba de perisoare
Postat de: oanapl in CiorbeTai afumătura felii și le pui la fiert în apă cu sare. Cureți și speli legumele: țelina, păstârnacul, morcovul, ardeiul, dovlecelul, roșia și ceapa. Dai morcovul pe...Citeste continuarea
Broccoli cu cartofi la cuptor
Postat de: oanapl in Mancare copiiSe desface broccoli in buchețele și se fierb în apă cu sare, timp de 5 minute. Se curăță, se spală cartofii și se taie în cubulețe apoi se fierb pe jumătate. Se unge cu...Citeste continuarea
Desert tort cu capsuni
Postat de: oanapl in TorturiToate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Se spumează untul cu zahărul și un praf de sare, apoi se adaugă oul și se mixează bine. Se adaugă jumătate din chefir, făina...Citeste continuarea
Scaricica de porc la cuptor și...
Postat de: oanapl in PorcȘtergi bine scăricica de porc cu șervet de hârtie și o așezi într-o tavă. Presari condimentele și o freci bine. Picuri uleiul și o masezi bine. Înfoliezi tava și o lași...Citeste continuarea
Smoothie cu afine, capsuni si banane
Postat de: oanapl in Love SmoothiesCăpșunile se spală, se curăță de codițe și se pun într-un castron. Banana se curăță, se taie felii și se adaugă peste celelalte fructe. Afinele se spală și se scurg bine de...Citeste continuarea
Desert prajitura Tiramisu
Postat de: mirela0911 in PrajituriBlatul: Intr-un bol se pun ouale intregi, mai putin 3 galbenusuri care se vor folosi pt crema. Se adauga sarea si zaharul si se mixeaza timp de 4 minute pana isi tripleaza volumul. Se adauga si...Citeste continuarea
Desert prajitura de joi a Octaviei
Postat de: katty in PrajituriTaiem cozonacul in cuburi mici. Ungem o forma cu untul si asezam bucatile de cozonac. Separam ouale. Galbenusurile le amestecam cu laptele si le turnam peste cozonac. Lasam cozonacul 10 minute sa...Citeste continuarea
Pui cu smantana si ciuperci
Postat de: eumimi in PuiDam mai intai carnea de pui intr-un clocot si o scoatem pe o farfurie. Punem la calit in untul topit ceapa impreuna cu ardeiul tocate marunt si le lasam 8-10 minute. Adaugam ciupercile...Citeste continuarea
Papricas cu carne de porc reteta...
Postat de: eumimi in PorcCum se prepara Papricas cu carne de porc reteta traditionala ungureasca Ceapa si ardeiul tocate se pun la calit pentru 7-8 min. Adaugam si carnea taiata cuburi si lasam 15 min. la calit,...Citeste continuarea
Salata Coleslaw
Postat de: panacris in SalateLegumele se curăță și se rad, fin, julien. Se asezonează de sare și piper și se lasă la odihnă până se prepară maioneza. Într-un vas înalt se pune uleiul, oul,...Citeste continuarea
Desert cozonac cu aluat oparit si...
Postat de: katty in DulciuriIntr-un castron punem 2 linguri de faina. Turnam peste ea putin lapte clocotit si amestecam bine sa nu se faca cocoloase.Adaugam si o lingurita de zahar si o lasam sa se racoreasca. Adaugam...Citeste continuarea
Desert prajitura cu faina de ovaz...
Postat de: katty in PrajituriAlbusurile aflate la temperatura camerei le mixam cu sarea si zaharul pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam untul topit la temperatura camerei, iaurtul si zaharul vanilat....Citeste continuarea
Nectar de capsuni
Postat de: rocsi_1612 in Sirop / CompotMai intai pregatiti sticlutele de 330 ml. Le spalati bine cu apa fierbinte, inclusiv capacele si le puneti la scurs. Spalati bine capsunile, cu apa rece. Le lasati la scurs putin, intr-o sita....Citeste continuarea
Ciorba dulce din carne de strut
Postat de: panacris in Supe/CiorbeBucățile de gât de struț (sunt în genul feliilor de rasol de vițel!) se pun la fiert în apă rece, la foc rapid cca. 10 minute, apoi se spumează și se adaugă legumele...Citeste continuarea
Pastrama din piept de rata a la...
Postat de: panacris in RataSe prepară lichidul pentru marinare, în cca. 350 ml apă se pune sare și rozmarinul, se pune la fiert, la foc mic cât să se dizolve sarea. Pieptul de rață se pune într-un...Citeste continuarea
Tocanita din carne de strut
Postat de: panacris in Slow CookerBucățile de gât de struț (sunt în genul feliilor de rasol de vițel!) se pun la fiert în apă rece, la foc rapid cca. 10 minute, apoi se spumează și se adaugă legumele...Citeste continuarea
Desert gogosele cu iaurt
Postat de: eumimi in DulciuriBatem oul cu zaharul. Adaugam si iaurtul, scortisoara si coaja de portocala si amestecam bine. Adaugam faina si praful de copt si amestecam cu bine cu telul. Punem ulei la incins,...Citeste continuarea
Desert chec cu afine
Postat de: eumimi in PrajituriAmestecam cu un tel untul moale de la temperatura camerei cu zaharul 1 minut. Adaugam ouale si iaurtul si amestecam inca 1-2 minute cu telul. Adaugam faina, praful de copt si amestecam. La...Citeste continuarea
Aperitiv cornuri cu jumari si ceapa...
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriÎn recipientul mașinii de pâine se pun laptele, ouăle bătute, iaurtul, făina cernută, sarea, zahărul, untura și drojdia. Atenție! Păstrați această ordine daca vreți să...Citeste continuarea
Cina rapida- noi seara nu mancam
Postat de: Constelatialeu in PorcMai intai mi-am pregatit ingredientele si am pus la fiert apa pentru paste, intr-o oala inalta cu cca 2 l apa si 1 lingurita de sare. Am taiat pulpa de porc in cubulete mici, am curatat usturoiul...Citeste continuarea
Desert prajitura cu urda si bezea
Postat de: oanapl in PrajituriPentru aluat: Mixezi ouăle cu un praf de sare, apoi adaugi zahărul măcinat și mixezi până când își dublează volumul. Adaugi laptele călduț și uleiul și omogenizezi....Citeste continuarea
Desert prajitura cu cirese, visine,...
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAm separat albusurile de galbenusuri. Albuusrile cu un praf de sare le-am mixat bine apoi am adaugat 100 g zahar si am continuat s amixez pana am obtinut o bezea ferma. Separat am mixat...Citeste continuarea
Desert pandispan pufos cu rahat
Postat de: eumimi in PrajituriMai intai separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile spuma cu jumatate din cantitatea de zahar. Mixam galbenusurile cu restul de zahar si cu uleiul 3-4 minute. Adaugam...Citeste continuarea
Desert strudel cu crema de branza
Postat de: eumimi in PrajituriMai intai taiem jumatate din aluatul foietaj si il punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Amestecam crema de branza cu 2 linguri din oul batut ( restul de ou il folosim pentru a unge...Citeste continuarea
Reteta de papanasi la cuptor, o...
Postat de: oanapl in PrajituriPreparare Reteta de papanasi la cuptor, o varianta mai sanatoasa Într-un castron se pune brânza fărâmițată, apoi se adaugă sarea, esența de lămâie si ouăle. Se...Citeste continuarea
Maduva de strut coapta
Postat de: panacris in Mancaruri cu carneOasele cu măduvă se spală și se pun într-o tavă încăpătoare, cu pereții mai înalți, deoarece se va topi grăsimea și e păcat să o pierdeți prin cuptor....Citeste continuarea