Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert strudel cu mar si nuca
Postat de: privatelaura in DulciuriPentru inceput, se pregătește amestecul de ulei cu făină pentru uns foaia de aluat. Într-un vas, se amestecă făina cu uleiul până la omogenizare, apoi se transferă pe foc. Se...Citeste continuarea
Desert rulouri cu capsuni si crema...
Postat de: momo121 in DulciuriIntr-un bol amestecam branza ricotta cu zaharul, pe rand punem uleiul, laptele, praful de copt, iar la sfarsit adaugam faina putin cate putin pana formam...Citeste continuarea
Telina cu sos de mustar
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postSe curata telina de coaja, se spala si se taie feliute subtiri, dupa care se prajeste in ulei incins. Se scoate si se pastreaza la cald. Calim ceapa taiata fideluta, adaugam telina si turnam...Citeste continuarea
Bob verde cu sos de rosii
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postPunem apă la fiert cu un praf de sare. Când începe să clocotească, adăugăm bobul congelat și fierbem aprox. 20 minute. Verificăm dacă este fiert și îl scurgem. Călim...Citeste continuarea
Desert bilute nastrusnice din...
Postat de: costi7hector in DulciuriSe pune apa la fiert si cand clocoteste, se adauga hrisca si se lasa pana se inmoaie. Intre timp se curata si se feliaza morcovii si se pun la fiert intr-un alt vas. Se pastreaza supa rezultata...Citeste continuarea
Salata de fasole verde cu maioneza,...
Postat de: Ina in Mancaruri de postScurgem apa din c onserva de fasole verde si tocam marunt pastaile. Curatam morcovul si il dam pe razatoarea mica, apoi scurgem sucul prin presarea morcovului ras, in...Citeste continuarea
Coaste lipicioase la cuptor
Postat de: eumimi in PorcPregatim amestecul cu bulion, sare, piper, ardei boia si ghimbir cu care vom unge coastele de porc. Le punem in tava si adaugam 1 cana de supa de pui sau de apa. Usturoiul il curatam de coaja...Citeste continuarea
Aperitiv chiroste cu branza
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriAluatul: Intr-un bol bateti ouale spuma cu sarea. Adaugati faina treptat, amestecati cu lingura, iar cand se intareste, framantati cu mana. Puneti 3-4 inguri de apa, ca sa se lege mai bine...Citeste continuarea
Desert strudel de post, cu mere,...
Postat de: RODIMUR in PrajituriSe spală bine lămâia și portocala în apă călduță cu bicarbonat, se clătesc cu apă rece, se șterg cu hârtie absorbantă și se lasă în așteptare, până ce...Citeste continuarea
Aperitiv oua cu maioneza si marar
Postat de: ancutsa in Aperitive / GarnituriSe scot din frigider oul crud şi muştarul, pentru a le aduce la temperatura camerei. Este important ca toate ingredientele să aibă aceeaşi temperatură. Se fierb ouăle tari. Se...Citeste continuarea
Desert negresa cu branza
Postat de: cristina1985 in PrajituriSe mixeaza ouale intregi, timp de 2-3 minute, apoi se adauga zaharul, uleiul, batand in continuare. Se toarna laptele si faina alternativ, praful de copt si sarea. La sfarsit se adauga cacaua...Citeste continuarea
Orez brun cu legume si ciuperci
Postat de: CameliaComan in Mancaruri de postCuratam ceapa si morcovii. Taiem ceapa foarte marunt, iar morcovii ii dam pe razatoare. Intr-o oala mare punem o lingura de ulei. Adaugam legumele (ceapa si morcovii) si le calim putin....Citeste continuarea
Legume cu pui garam-masala
Postat de: amalia01 in PuiPulpele le speli si le presari cu amestecul de condimente, apoi le asezi intr-un vas termorezistent si adaugi 200 ml apa. Acoperi cu hartie pentru copt ( eu nu folosesc niciodata folia din...Citeste continuarea
Desert mucenici muntenesti
Postat de: UrsanMihaela in DulciuriSe pune apa cu putina sare la fiert. Cand da in clocot, se adauga zaharul, dupa gust si mai clocoteste un clocot, doua, pe urma se adauga covrigeii vanilati. Dupa ce se...Citeste continuarea
Desert tort Sofia cu frisca si...
Postat de: momo121 in TorturiPentru blat: Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem si uleiul, impreuna cu putina...Citeste continuarea
Ciorba de pui cu legume
Postat de: vasimur in CiorbeCurățarea și „tranșarea” puiului: Se curăță puiul și se spală foarte bine în apă caldă. Se îndepărtează pulpele și pieptul și se pun la scurs într-o...Citeste continuarea
Burger de somon
Postat de: cristina1985 in SomonSe indeparteaza pielea de pe carnea de somon. Se scot oasele si se taie in cubulete mici. Se pune sare, piper, cativa stropi de lamaie,1 ou si painea (cat doua degete) inmuiata in apa si...Citeste continuarea
Cartofi taranesti cu carne tocata
Postat de: cristeena20 in Mancaruri cu carneCartofii se curata si se taie felii subtiri si nu prea mari. Carnea o calim in alt vas: punem ulei de masline cu ceapa tocata marunt la calit, adaugam usturoiul si apoi carnea-calim bine,...Citeste continuarea
Desert mucenici moldovenesti - de post
Postat de: Constelatialeu in DulciuriIntr-un castron cernem faina, adaugam zaharul si drojdia maruntita. Incalzim nectarul de piersici, sa fie caldut, nu fierbinte. Turnam putin cate putin nectarul caldut si incepem sa amestecam,...Citeste continuarea
Desert chec cu afine si merisoare
Postat de: sufletista in PrajituriUntul la temperatura camerei (moale) il mixam cu zaharul pana ce se topeste zaharul. Adaugam ouale, mixand bine dupa fiecare. Adaugam 50 ml iaurt amestecat cu zeama de lamaie, esenta de...Citeste continuarea
Desert prajitura cu afine
Postat de: sufletista in PrajituriBatem albusul cu un praf de sare pana ce isi dubleaza volumul, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa, adaugam galbenusurile mixand dupa fiecare.. Adaugam uleiul, coaja de...Citeste continuarea
Ciorba de peste
Postat de: sufletista in PesteCapurile de peste le spalam si le saram cateva ore inainte. Intr-o oala se pune apa la fiert (cca 5l). Intre timp curatam, spalam, tocam marunt legumele si punem in apa care fierbe,...Citeste continuarea
Mucenici moldovenesti - de post
Postat de: mirela0911 in DulciuriDin aceasta cantitate mi-au iesit in total 18 mucenici din care 10 simpli si 8 impletiti. Se pregateste mai intai maiaua. Se incalzeste usor 150 ml apa, apoi se adauga 1 lgt zahar, 2 lg faina...Citeste continuarea
Muschi de porc si cartofi la cuptor...
Postat de: Cristina82 in PorcAsezam slanina intr-o tava rotunda, pe marginile tavei, muschiul il taiem felii si il asezam pe centrul tavei. Condimentam muschiul si slanina cu piper si cimbru. Cartofii ii curatam, ii...Citeste continuarea
Mucenici/ sfintisori moldovenesti,...
Postat de: Ina in DulciuriIncalzim apa cat sa tinem degetul fara sa ne friga. Turnam 100 ml apa calda intr-o cana, adaugam zaharul, doua linguri cu faina si drojdia. Amestecam totul si lasam 5-10 minute deoparte, ca maiaua...Citeste continuarea
Ciorba de perisoare din piept de...
Postat de: Cristina82 in Supe/CiorbePunem la fiert apa intr-o oala incapatoare. Curatam si spalam foarte bine ceapa, morcovul si pastarnacul, apoi le punem la fiert impreuna cu apa. In timp ce fierbe apa si legumele preparam...Citeste continuarea
Sfintisori moldovenesti impletiti,...
Postat de: RODIMUR in DulciuriSe pune făina cernută într-un vas pentru frământat aluat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmițată, zahărul tos și...Citeste continuarea
Desert negresa Oana
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAm folosit o tava cu dimensiunile de 22/32 cm tapetata cu hartie de copt. Intr-un castron incapator am pus dulceata de visine, zaharul si apa minerala si am amestecat pana ce zaharul este...Citeste continuarea
Desert prajitura desteapta cu vanilie
Postat de: Oana in PrajituriMixeaza galbenusurile cu zaharul pudra pus treptat, pana se albesc si isi dubleaza volumul Adauga vanilia si coaja de lamaie Pune treptat...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu ciocolata si...
Postat de: mirela0911 in TorturiAm folosit pentru acest cheesecake un borcan mic cu visine puse pe iarna la borcan, pt prajituri. Am pus visinele la scurs iar siropul rezultat l-am folosit pentru jeleu. Se pune untul la topit...Citeste continuarea
Desert prajitura Tosca dietetica
Postat de: deyutzky in PrajituriPregatim crema: Punem intr-o craticioara galbenusurile cu indulcitorul si le amestecam bine cu un tel. Adaugam amidonul, apoi treptat laptele si amestecam bine cu telul pana la...Citeste continuarea
Cartofi la tigaie si ardei murați,...
Postat de: vasimur in Mancaruri de postSe curăță și se spală bine cartofii, se taie bucăți nu prea mari și se pun la fiert, în apa fierbinte, în care am pus și puțină sare. Cartofii se lasă la fiert până...Citeste continuarea
Desert cupcakes cu crema de lamaie...
Postat de: CameliaComan in PrajituriMixam ouale cu zaharul pana se deschid la culoare si isi tripleaza volumul. Adaugam o lingurita de esenta de lamaie si un plic de zahar vanilat. Mixam. Intr-un bol amestecam faina cu cacaoa iar...Citeste continuarea
Desert strudele cu branza, stafide...
Postat de: rocsi_1612 in DulciuriBranza cu ouale si zaharul le puneti intr-un bol, le mixati bine. Adaugati smantana, faina, vanilia si mai mixati 1 minut. Piersicile scurse de sirop le taiati cubulete. Le adaugati in branza,...Citeste continuarea
Salata de vinete si ardei capia
Postat de: RODIMUR in SalateLegumele se scot de cu seară din congelator și se lasă să se dezghețe peste noapte, în strecurători, pentru ca zeama produsă prin dezghețare să se scurgă. Vânăta se...Citeste continuarea
Carnati in sos de ceapa si ardei
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneIntr-o tigaie prajim carnati in uleiul de masline, pe ambele parti. Scoatem carnatii intr-o tava care o vom acoperi. Intr-o cratita/ceaun adaugam uleiul in care am prajit carnati, ceapa tocata...Citeste continuarea
Desert cornulete
Postat de: trifadalia in DulciuriIntr-un castron cernem faina, apoi adaugam untura si o faramitam bine. Apoi adaugam laptele caldut in care am pus drojdia la inmuiat putin, zaharul, smantana, ouale si amestecam bine pana obtinem...Citeste continuarea
Desert tort Raffaello
Postat de: sufletista in TorturiBlat- Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa, adaugam galbenusurile mixand bine dupa fiecare, incorporam si uleiul in fir...Citeste continuarea
Ciorba de porc cu legume
Postat de: mirela0911 in CiorbeMai intai se spala carnea, apoi se opareste pentru cateva minute. Se scoate din apa, se clateste si se taie in bucatele potrivite. Intre timp se pune apa la fiert intr-o oala de 5 litri. Cand...Citeste continuarea
Desert briose mucenici
Postat de: RuxyRux in DulciuriSe amesteca intr-un vas faina, praful de sare, zaharul, drojdia uscata. Intr-un ibric larg se pune laptele se incalzeste usor, se amesteca cu untul, se topeste usor, si cu galbenusurile, ,...Citeste continuarea
Snitel de pui
Postat de: CameliaComan in PuiPentru inceput trebuie spalam carnea de pui, apoi o uscam bine cu hartie de bucatarie. Batem carnea cu un ciocan de snitele. Intr-o farfurie adanca batem cele 6 oua cu putina sare si piper....Citeste continuarea
Ciorba de cartofi cu afumatura si...
Postat de: Valclaudia in CiorbeSpalam afumatura in apa rece si o taiem bucati. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt, apoi se pune in oala impreuna cu uleiul si se lasa la sotat la foc mic. Ardeiul se spala, se...Citeste continuarea
Piure de cartofi cu lapte de migdale
Postat de: CameliaComan in Mancaruri de legumePunem intr-o oala, apa la fiert. Adaugam si o lingurita de sare. Curatam bine cartofii, apoi ii spalam. Cand apa a inceput sa clocoteasca, adaugam cartofii taiati cuburi. Ii lasam la fiert...Citeste continuarea
Desert cornuri pufoase cu unt si...
Postat de: Valclaudia in DulciuriDrojdia se zdrobeste intre degete intr-un castron incapator, adaugam sarea si zaharul. Amestecam pana lichefiem drojdia. Adaugam laptele caldut, albusul de ou, apoi faina si framantam un aluat...Citeste continuarea
Salata de post, din cuscus cu rodie
Postat de: RODIMUR in SalateCușcușul se pune în bolul în care va fi preparat și se adaugă apa fierbinte (și fiartă în prealabil). Se acoperă bolul cu un capac și se lasă timp de 5 minute, ca să se...Citeste continuarea
Pui pe pat de sare cu legume si sos...
Postat de: trifadalia in PuiSe pune un strat gros de sare pe tava ( cam de un deget grosime), se condimenteaza puiul cu sare si piper. Legumele se curata, se spala si se condimenteaza dupa care se pun intr-o punga pentru...Citeste continuarea
Ardei capia la borcan
Postat de: trifadalia in BulionSe coc ardeii capia pe plita. Se lasa la racit cu sare si se curata. Se macina ardeii curatati si gogosarii. Se pune uleiul la incins si se toarna peste el ardeii macinati imreuna cu gogosarii....Citeste continuarea
Pui cu ciuperci in sos
Postat de: katty in PuiSpalam pulpele si le taiem in bucati mai mici. Punem carnea in uleiul incins si amestecam pana se albeste bine pe toate partile. Adaugam ceapa tocata fin, un praf de sare si acoperim cu un capac....Citeste continuarea
Ciorba de gaina cu varza
Postat de: katty in CiorbeCuratam carnea bine, o spalam si o punem la fiert intr-o oala cu apa rece. Spumam de cate ori este nevoie pana se obtine o zeama limpede si carnea este fiarta de jumatate. Adaugam morcovul taiat...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postCeapa se curata, se spala si se toaca marunt. Ceapa verde se curata, se spala si se toaca marunt atat partea alba, cat si partea verde. Ciupercile se curata, se spala foarte bine de pamant si...Citeste continuarea