Sfintisori

de RuxyRux in Prajituri, 9 Mar 2012 | 12352 vizualizari

 

14 mucenici uriasi, aromati, parfumati, minunat insiropati.....ca in fiecare an...dar parca anul acesta au iesit mai buni ca niciodata...

 

INGREDIENTE

  • 1, 5 kg faina
  • 4 oua
  • 500 gr zahar
  • 600 ml lapte caldut
  • 200 gr unt topit
  • un praf de sare
  • 50 gr drojdie proaspata
  • coaja rasa de portocala( de la 2- 3 portocale)
  • o lingurita extract de vanilie
  • o lingurita cardamon macinat
  • o lingurita turmeric( pentru o culoare minunata)
  • o lingurita esenta de  flori de portocal
  • o lingurita esenta de rom
  • 5 galbenusuri si 50 ml lapte pentru uns
  • Sirop:
  • 200 gr zahar brun
  • 150 gr miere( un borcanel mic) sau dupa gustul fiecaruia
  • 800 ml apa
  • 500 gr nuca( macinata)
Portii: 14
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sfintisori:

Cernem faina in vasul de framantat. Drojdia o vom lichefia impreuna cu o lingura de zahar si 100 ml lapte apoi o vom turna peste faina. Punem toate ingredientele in vas apoi turnam usor laptele si framantam aluatul in jur de 12 minute.

Rupem bucati de dimensiunea unei mingii de ping-pong si facem  cate doua suluri pe care le impletim, apoi le rasucim in forma de opt.

Asezam sfintisorii in tava de cuptor tapetata cu foaie de copt si ii lasam pana isi dubleaza volumul la loc cald in bucatarie. I-am uns cu galbenusuri amestecate cu lapte.

Ii coacem la 180 grade pentru 25-30 de minute. Mi-au iesit doua tavi.

Intre timp pregatim siropul. Punem apa in ibric si incalzim usor , in ea topim zaharul si o dam deoparte de pe foc.

Adaugam mierea cand e calduta apa cu zahar( maxim 40 grade) si gustam, avand grija sa punem atat cat sa sa ne placa . Vom imparti siropul in doua, cate o parte pentru fiecare tava.

Scoatem sfintisorii din tava de cuptor si ii asezam intr-o tava mare( de email sau Jena). peste ei turnam sirop din belsug. Ii lasam bine sa se insiropeze, ii intoarcem pe ambele parti, ii scoatem si ii punem pe un platou pe care asezam nuca, mai presaram si deasupra dupa gust si dorinta. Procedam si cu cei din a doua tava la fel.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sfintisori" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftele de pui la cuptor în stil turcesc - Super rapide, aromate și delicioase

ieri la 10:34

Tartă cu cremă de lămâie și lapte condensat - Rețeta rapidă și delicioasă

pe 22.10 la 11:19

Tarta cu foitaj și prune - Desertul rapid și delicios

pe 21.10 la 11:11

Porloș cu mere, rețetă ardelenească

de RODIMUR 8

pe 21.10 la 02:56

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1219 puncte

MotanLaOale

1170 puncte

mirela0911

1006 puncte

simona72

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]