Ceva ușor de făcut, ieftin, de post și tare bun...Nici nu te mai saturi de ele.
Mai întâi se curăță cartofii, se spală, se taie și se pun la fiert, cu puțină sare.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește în ulei, până ce se înmoaie și devine transparentă.
Cât timp fierb cartofii se face aluatul (un aluat simplu, de pâine) care se lasă cel puțin 30 minute la dospit.
Când cartofii au fiert, se strecoară de apă, se pasează și se adaugă în ei: sare și piper (după gust) ceapa călită, cu tot cu uleiul în care s-a călit. Se omogenizează bine compoziția și se lasă în așteptare, până ce aluatul a crescut suficient.
Se răstoarnă aluatul pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin și apoi se porționează în 8 bucăți. Din fiecare bucată se întinde cu sucitorul câte o foaie, groasă de 5-6 mm, se înjumătățește și se umplu cu câte 2 linguri de compoziție cu cartofi.
Se sigilează plăcințelele (se lipesc lateralele) și apoi se prăjesc în ulei încins, dar la foc mic, spre mediu, ca să nu se ardă și să rămână crude.
Se servesc calde, dar sunt excelente și reci.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Nu ardeți ceapa, ca să nu fie amară. Ceapa trebuie doar să se înmoaie și să devină transparentă. Astfel ea va avea un gust bun, ușor dulceag.
3
Foile de aluat nu trebuie subțiate prea tare, ca să nu se spargă plăcințelele, la prăjit. Grosimea ideală este de 5-6 mm. Nici prea groase nu este bine să fie, ca să se poată coace bine, să nu rămână crude.
4
Încălziți uleiul înainte de a prăji plăcințelele.
5
Prăjiți plăcințelele la foc mic, spre mediu, ca să crească ușor, să se coacă și să se rumenească frumos. Dacă focul la aragaz ar fi mai iute, există riscul ca aluatul să rămână crud, sau să se ardă plăcințelele.