Panettone

de anca_rm in Prajituri, 22 Dec 2014 | 6907 vizualizari

 

Este o reteta traditional italiana care ia destul de mult timp , adica undeva aproape de 24 ore dar care , zic eu, merita efortul . Este foarte pufos si foarte gustos si pe deasupra fara conservati sau alte prafuri care il fac sa tina cu lunile . Eu vi-o recomand cu drag , mai ales daca vreti sa mai schimbati cate ceva in preparatele de sarbatori .
Daca aveti masina de paine sau un robotel din acela care si framanta va sfatuiesc sa le folositi . Este un aluat cu care se lucreaza destul de greu cu mana. Nu este imposibil dar cred ca este mult mai usor cu acele ajutoare .
Am citit multe retete dar cea care m-a convins sa o testez a fost retetea Laurei Laurentiu http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/panettone.html. Multumesc pentru inspiratie , chiar a meritat .

 

INGREDIENTE

  • Primul aluat :
  • 25 grame drojdie proaspata
  • 125 grame zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 6 bucati galbenus
  • 150 ml apa
  • 125 gr margarina Rama mit butter sau unt moale
  • 500 grame faina 000
  • Al doilea aluat:
  • primul aluat
  • 125 grame zahar
  • 1 lingura miere de albine(20 grame)
  • 50 ml apa
  • 6 galbenusuri
  • 250 grame faina 000
  • 120 gr margarina Rama mit butter sau unt moale
  • 150 grame stafide ( 100 stafide negre+50 stafide aurii)
  • 50 ml rom
  • coaja confiata de citrice sau coaja de portocala
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Panettone:

Primul aluat

Dizolvam drojdia in 150 ml apa calduta

Jumate din galbenusuri (3 bucati ) le batem usor cu zaharul si cu zaharul vanilat . Deasupra acestora punem apa cu drojdia dizolvata  si omogenizam . Punem totul intr-un castron mare si adaugam 500 gr de faina de foarte buna calitate ( 000 ). Se lucreaza destul de greu cu aluatul cu mana , dar merita . In cazul in care aveti acasa o masina de framantat o puteti pune la treaba .

Adaugam pe rand restul galbenusurilor  si framantam pana la incorporare . Margarina bucati mici sau untul trebuie sa fie la temperature camerei . Le adugam si framantam inca 10 minute .

Trebuie sa avem un aluat nelipicios si elastic , dar este destul de moale .

Aluatul il lasam in castronul mare , il acoperim cu un prosop ud si stors foarte bine si cu o folie de plastic . Il punem la loc caldut , la temperatura relativ constanta (25 grade) si fara curentii de aer 12 ore .

Va creste si va umple tot castronul cu un aluat foarte aerat .

Eu am inceput sa prepar primul aluat vineri in jur de ora 19 , prepararea mi-a luat cam 1 ora ), iar sambata dimineata am continuat cu al doilea aluat .

Al doilea aluat .

Punem stafidele la inmuiat in 50 ml rom .

Primul aluat il desprindem de pe peretii vasului si adaugam zaharul , 50 ml apa , mierea si jumate din galbenusuri (3 bucati ) . Incepem sa framantam si  cand ingredientele adugate s-au incorporat punem faina(250 gr) si pe rand restul galbenusurilor (3 bucati). Framantam pana cand avem un aluat elastic adaugand bucatele de margarina sau unt care sunt la temperatuta camerei .

Adaugam si stafidele bine stoarse de rom si coaja rasa de portocala sau coaja confiata de citrice. Se framanta bine de tot , cam 10 minute . Avem un aluat elastic dar cam moale .

Lasam aluatul la dospit o ora la loc caldut si fara curenti dupa care il turnam in formele pregatite in prealabil . Eu am folosit o forma de guguluf destul de mare , si doua craticioare (una de 2 litri , si una de 1.5 litri ) pe care le-am uns cu unt si le-am tapetat cu hartie de copt impaturita in patru . Forma de guguluf din silicon am uns-o doar cu unt .

Lasam aluatul la dospit in forme pana cand umple toata forma (cam 4 ore) .

Pornim cuptorul si il incalzim la 180 grade . Dam aluatul la cuptor si il lasam sa se coaca . Eu dupa 20 minute am observant ca este cam prins deasupra asa ca l-am acoperit cu o folie de aluminiu . Facem testul cu scobitoarea dupa aproximativ 35 minute . Sunt gata cand iese scobitoarea curate .

Se scot din cuptor si se lasa la racit in forme de preferinta cu fundul in sus .

 

 

TIPS-URI

1

Puteti adauga fulgi de ciocolata sau fructe confiate

Daca ti-a placut reteta noastra "Panettone" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

File de cod cu rosii cherry la tigaie

de Caty 3

ieri la 20:11

Brioșe cu căpșuni și ciocolată albă - Delicioase și ușor de făcut

ieri la 09:27

Chiftelute de cartofi - Gustoase si usor de facut

pe 30.07 la 12:45

Castraveți murați pane - Aperitiv crocant și delicios

pe 30.07 la 08:37

ULTIMELE COMENTARII

caxorop247

Die Website https://sportapothekeonline.com/ ist eine effektive Lösung für alle, die ihren Körper ohne unnötigen Aufwand und leere Versprechungen in Ordnung bringen möchten. Hier können Sie wirksame Medikamente kaufen: von Fatburnern über Anabolika bis hin zu Hilfskomplexen. Dank der benutzerfreundlichen Oberfläche und der schnellen Lieferung müssen Sie keine Zeit mit der Suche verschwenden – alles Beste ist an einem Ort. Dies ist ein Shop für alle, die Wert auf Ergebnisse legen und nicht jahrelang warten möchten.

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1282 puncte

RODIMUR

1106 puncte

vasimur

157 puncte

Valclaudia

100 puncte

MotanLaOale

52 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Panettone