Galusti de aur

de Brindusa in Prajituri, 16 Oct 2011 | 6754 vizualizari

 

Este o prajitura mostenita de la bunica.

 

INGREDIENTE

  • 250 g faina pentru cozonac
  • 50 g unt, topit si racorit
  • 50 g zahar tos
  • 1 ou
  • 20 g drojdie proaspata
  • Cca 130 ml lapte caldut
  • Un praf de sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • lingura rom
  • Gem de gutui (sau alt gem care iti place)
  • 100 g unt topit
  • 100 g nuci macinate + 50 g zahar tos
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Galusti de aur:

Intr-un castron de 2l, amesteca drojdia cu zaharul si laptele caldut. Lasa cateva minute. Se va forma o spuma.

Adauga oul si amesteca. Adauga untul, vanilia, romul si sarea. Amesteca.

Adauga faina si amesteca cu lingura 6-7 minute. Coca e prea moale ca sa fie amestecata cu mana.

Aduna toata coca de pe margini cu o spatula.

Acopera castronul cu folie de plastic. Lasa castronul la temperature camerei pana ce coca isi dubleaza volumul (cam o ora)

Scoate coca pe masa data cu faina. Presara faina peste coca. Intinde foaie de 1 cm grosime. Taie foaia in patrate cu latura de 5 cm. Pe fiecare patrat pune ½ lingurita de gem. 

Aduna marginile de coca, ca sa formezi o galusca. Repeta pana ce ai facut toate galustile.

Unge bine cu unt o tava termorezistenta (si o cratita e buna).Trece o galusca prin unt topit, apoi prin amestecul de nuci + zahar si pune-o in tava. Repeta cu celelalte galusti si pune-le unele langa altele, neinghesuite. Cand termini primul rand, incepe inca unul deasupra. In final toarna deasupra untul ramas si 2 linguri din nuci. Lasa la crescut jumatate de ora. In timpul asta incalzeste cuptorul la 190C. Coace timp de 30- 40 minute, la 180 C.

Scoate tava din cuptor si lasa galustile sa se raceasca putin. Mananca-le caldute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Galusti de aur" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu foitaj și prune - Desertul rapid și delicios

ieri la 11:11

Porloș cu mere, rețetă ardelenească

de RODIMUR 8

ieri la 02:56

Supa de pui cu galuste de gris – ca la mama acasa

de vasimur 4

pe 20.10 la 10:38

Biscuiți cu gem de vișine - Fragezi și delicioși

pe 20.10 la 06:15

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1219 puncte

MotanLaOale

1170 puncte

mirela0911

1006 puncte

simona72

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]