- 200 ml frisca lichida (Hulala, Megle, Pilos)
 
    - 200 gr zahar tos
 
    - o lingura unt
 
    - un varf cutit sare (daca vreti mai mult e foarte bun si asa  )
 
						
					
					
					
					
			 
						 
						
					 
					
						
							Portii: 1
																												Timp de preparare: sub 30 minute
                         
                        
						
        
        
    
						
						MOD DE PREPARARE RETETA Cum se prepara caramelul:
						
    - Am pregatit o craticioara cu coada lunga (nu stiu daca va iese bine daca nu-i lunga coada :)
 
    - Am pus zaharul si-am pus cratita pe foc. Am amestecat usor pana s-a topit zaharul si a capatat culoarea chihlimbarului). Aveti grija, nu-l lasati sa se inchida prea tare la culoare pentru ca devine amar.
 
    - Am dat craticioara deoparte de pe foc (da, da! craticioara aia cu coada lunga :))) ) si-am pus untul, am amestecat si-am adaugat frisca.
 
    - Am pus cratita inapoi pe foc, am dat focul la mic  si am amestecat usor cu lingura. Zaharul devine o mare caramea :)), da’ o invartiti acolo pana se dilueaza complet. Adica aproximativ 5 minute.
 
    - Am oprit focul, am pus sarea si-am lasat sa se racoreasca cam 10 minute, apoi am luat cratita si-am pus-o intr-o alta cratita mai mare, cu apa rece. ps. va pacalesc, am pus dopul in chiuveta si acolo am pus-o in apa rece, da’ parca da mai bine daca zic c-am pus-o-n alta cratita :)))
 
    - Am inceput sa frec cu lingura in sens circular, energic, pana ce caramelul a inceput sa pocneasca usor, asa ca la serbet (trebuie sa fie liniste sa puteti auzi :))). Doar de cateva ori a fost suficient. Caramelul devine astfel mai gumat, asa cum il vedeti in dulciurile din comert, gen Twix. Amestecati pana ce capata consistenta dorita si se deschide usor la culoare.
 
    - Dupa racire caramelul se mai ingroasa, la frigider se intareste chiar bine, dar foarte simplu-l faceti din nou fluid punand borcanasul in care l-ati turnat intr-un vas cu apa fierbinte.
 
 
                        						TIPS-URI
						
												1
In seara asta am facut o alta portie de caramel, de data asta intr-o cratita cu fund dublu (aia cu coada lunga era ocupata :))). A fost necesar sa il las sa fiarba 8-9 minute, nu 5 .
 
												2
Daca atunci cand frecati cu lingura in caramel si el e complet racit si nu devine gros si gumat ca-n imagine, il mai fierbeti 3-4 minute :) sau daca il pregatiti intr-o cratita cu fund mai gros il lasati din start 8-9 minute.
 
												 
						
						                        Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se prepara caramelul" nu uita sa-i faci un review.