Un cozonac pufos si rumen, cu o umplutura bogata de mac intr-o prezentare mai deosebita, minunat la zi de sarbatoare.
Despre prepararea aluatului nu prea am multe de spus, am aruncat ingredientele in masina in acesta ordine:
-laptele incalzit la 40 de grade C
-galbenusurile si oul intreg batute putin cu sarea si zaharul
-untul topit - nu mai cald de 40 de grade C
-zahar vanilat si coaja rasa a unei lamai
-faina - am inceput cu 500 de grame dar a fost nevoie sa mai adaug 3 linguri  
-drojdia - am folosit deshidratata
Am pornit masina, setand-o la un program de framantare de 15 minute. Se  poate framanta, desigur, in orice robot de bucatarie sau la mana (daca  framantati la mana dizolvati, mai intai, drojdia in laptele caldut,  indiferent daca folositi deshidratata sau proaspata). Se urmareste  obtinerea unui aluat care sa nu fie tare, dar nici lipicios, de aceea am  stat cu ochii pe aluat si am mai adaugat faina in timpul framnatarii -  cantitatea de faina necesara depinde mult de marimea oualor dar si de  calitatea fainii in sine.
Aluatul framantat  l-am asezat  intr-un vas si apoi l-am lasat, acoperit cu folie, sa creasca intr-un  loc caldut.
Intre timp, imi pregatesc umplutura de mac, fierband intr-o craticioara  timp de cateva momente macul, zaharul si vanilia impreuna cu atata lapte  cat amestecul sa aiba consistenta unei creme. Odata oparit macul, se  lasa sa se raceasca.
Cam intr-o ora, aluatul s-a dezvoltat frumusel, mai mult decat si-a dublat volumul.
Aluatul l-am rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei si l-am impartit in doua parti inegale.
Partea cea mai mica am aplatizat-o cu mana in forma dreptunghiulara si  am presarat-o cu rahat si am rulat-o  (fara rahat nu exista cozonac pentru  sotul meu, asta e!).
Pe partea mai mare, aplatizata la fel ca si precedenta, am pus crema de mac racita. Ruloul cu rahat l-am asezat peste aluatul cu crema de mac. Se ruleaza impreuna. Am format coronita, rasucind ruloul si presand usor capetele suprapuse,  si am asezat-o intr-o forma rotunda captusita cu hartie de copt(forma  mea are diametrul de 28 de centimetri). Am taiat in zig-zag suprafata coronitei, taietura trecand prin primele doua straturi ale ruloului (am taiat cu foarfeca).
Am lasat coronita sa creasca in forma, inca aproximativ 30 de minute, apoi am pensulat suprafata cu galbenus de ou.
Am introdus forma in cuptorul preincalzit la 190 de grade C, iar dupa 15  minute reduceti focul la 180 de grade. Coronita trebuie sa se coaca  aproximativ 50 de minute - o ora. Daca in acest interval de timp  observati ca suprafata e deja suficient rumenita, acoperiti coronita cu  folie de aluminiu si coaceti in continuare (eu am acoperit-o dupa 30 de  minute si am lasat-o in total 55 de minute). La final verificati cu o  scobitoare introdusa in aluat - pe care trebuie sa o scoateti curata, in  cazul in care e suficient de copt. Am amestecat zaharul pudra cu zeama de lamaie pentru glazura si am stropit suprafata coronitei. A crescut frumos, este pufoasa si foarte gustoasa. Am scos coronita din forma dupa aproximativ 15 minute si am asezat-o pe un gratar sa se raceasca complet, servind-o taiata in felii.