Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Placinta de cartofi
Postat de: katty inCuratam cartofii, ii spalam si ii taiem cuburi. Ii punem la fiert cu apa cat sa ii acopere si putina sare pentru 10 minute, ii scurgem si ii lasam sa se raceasca. Curatam ceapa si usturoiul si le...Citeste continuarea
Fricasse de pui si crutoane cu...
Postat de: katty in DulciuriCuratam pulpele de resturi, le spalam si le scurgem bine. Le punem la prajit intr-o cratita in uleiul de masline, apoi, dupa ce s-au rumenit, le scoatem pe o farfurie. In uleiul ramas...Citeste continuarea
Desert prajitura Jerbo
Postat de: Bunica in PrajituriSe amesteca bine faina cu untura. In compozitia obtinuta se pune zaharul, galbenusurile, drojdia dizolvata in laptele caldut. Framanta bine pentru incorporarea tuturor ingredientelor....Citeste continuarea
Ardei umpluti, in sos de rosii cu...
Postat de: merisor67 inMai intai pregatim compozitia pentru umplut ardeii. Tocam ceapa si o calim in putin ulei pana devine translucida, apoi adaugam morcovul dat pe razatoare. Amestecam bine cele doua ingrediente,...Citeste continuarea
Orez cu legume si salata de varza
Postat de: Bunica inCeapa se curata, spala si toaca marunt. Morcovul se curata, se spala si se da pe razatoarea mica. Ardeiului i se scoate cotorul, se spala si se toaca marunt. Se ia o tigaie, se pune o...Citeste continuarea
Sarmale in foi de varza murata
Postat de: Bunica inPregatim varza. Varza se desface in foi. Foile se taie in doua, scotand cotorul. Punem foile de varza in apa rece, pentru a se duce din acreala si ne ocupam de carne. Intr-un vas...Citeste continuarea
Pastai verzi cu ierburi de gradina
Postat de: eumimi in DulciuriCuratam mai intai pastaile: taiem capetele, le taiem in 2 sau in 3, le spalam bine si le punem la fiert in apa cu sare. Usturoiul il pisam, adaugam un praf de sare si-l adaugam peste...Citeste continuarea
Quiche cu dovlecel
Postat de: cristina1985 inAluat: Se amesteca faina, sarea, praful de copt, amestecul de ierburi si marar Delikat (pesmetul nu se pune in aluat). Se adauga untul si se mixeaza pana cand aluatul este nisipos. Se pune apa si...Citeste continuarea
Ardei umpluti cu orez
Postat de: Bunica inSpala ardeii si scoate-le cotorul. Curata ceapa, spal-o si toac-o marunt. Intr-un vas pune ceapa, 150 ml. apa si pune pe foc. Cand ceapa este sticloasa, adauga orezul si lasa la fiert....Citeste continuarea
Cartofi dulci spiralati cu sunca,...
Postat de: Satisfyyourcravings in Cook and smileSe preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius, impreuna cu tigaia (potrivita pentru cuptor) in care urmeaza sa fie gatiti cartofii. Intre timp, cartofii dulci si morcovul se curata de coaja...Citeste continuarea
Musaca reinterpretata
Postat de: Bunica in PorcPentru inceput spala cartofii si pune-i la fiert. Cand intra furculita in cartofi, sunt fierti. Lasa cartofii sa se raceasca putin si curata-i de coaja. Cat fierb cartofii ne ocupam de...Citeste continuarea
Penne in sos pesto cu sparanghel si...
Postat de: Satisfyyourcravings in PennePastele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj, in apa cu sare. Intre timp, se indeparteaza partea lemnoasa a sparanghelului (2-3 cm de la baza), apoi se taie in bucati nu foarte...Citeste continuarea
Piept de pui marinat la gratar
Postat de: MotanLaOale inMuschiuletii se curata de pieliti, se spala si se taie in doua daca sunt mai grosi. Se usuca cu servetele absorbante, se bat putin cu ciocanul de snitele si se pun intr-un castron. Se...Citeste continuarea
Omleta cu oregano, spanac, nuci si...
Postat de: Satisfyyourcravings inOuale se bat ca pentru omleta impreuna cu laptele, sare, piper, busuiocul rupt in bucati si oregano. Se incalzeste uleiul de cocos intr-o tigaie antiaderenta si se adauga ouale. Se...Citeste continuarea
Aperitiv rulada tricolora by Panacris
Postat de: Bunica in Aperitive / GarnituriCele trei aluaturi se prepara in acelasi timp pana la un moment dat. Separa galbenusurile de albusuri. Mixeaza albusurile cu un praf de sare, spuma tare. Galbenusurile se pun peste...Citeste continuarea
Zacusca de vara cu multe legume si...
Postat de: merisor67 inMai întâi coacem ardeii și vinetele. Eu am avut ardei la congelator, deci i-am folosit direct înghețați. Apoi curățăm legumele coapte și le lăsăm la scurs. ...Citeste continuarea
Desert tort de inghetata cu caise...
Postat de: Pungasa_Rogue in TorturiSe spala caisele, li se scot samburii si se pun la fiert impreuna cu zaharul pana cand scade zeama lasata de acestea. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Biscuitii se maruntesc la robotul...Citeste continuarea
Pulled pork-Burger cu fasii din...
Postat de: simona72 inSe pun toate ingredientele pentru saramura intr-un vas, se amesteca cu o lingura pana se topeste sarea. Se spala carnea si se pune in saramura. Aceasta sa fie suficienta incat sa acopere bucata de...Citeste continuarea
Orzo cu legume de vara si creveti
Postat de: Satisfyyourcravings in Fructe de mareCrevetii se decongeleaza daca este nevoie si se usuca pe prosoape de bucatarie. Se dizolva cubul concentrat in 500 ml de apa fierbinte. Se taie ceapa, ardeii si dovlecelul cuburi nu...Citeste continuarea
Supa alfabet
Postat de: Satisfyyourcravings in Mancare copiiCarcasa se pune la fiert intr-o oala mare impreuna morcovii taiati in 3-4 bucati, ceapa taiata in jumatati, tijele de telina rupte in doua, sare, boabele de piper si foaia de dafin. Se acopera cu...Citeste continuarea
Pui fraged la tigaie cu Delikat-...
Postat de: Satisfyyourcravings inPuiul intreg (daca se foloseste), se taie in 6-8 bucati. Carcasa se poate folosi la supa. Carnea se usuca bine cu prosoape de bucatarie. Intr-un vas incapator, se amesteca usturoiul pisat, 4...Citeste continuarea
Hamburger Delikat
Postat de: madi_marin inSe toaca ceapa si usturoiul marunt. Se amesteca bine cu carnea, pasta de tomate, condimentele speciale Delikat de chiftele, gratar si un praf de chilli, apoi se gusta si se mai adauga sare daca...Citeste continuarea
Tocanita de ardei copti, cu...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeArdeii grași se spală și se coc, la foc mic, ca să nu se ardă. După ce s-au copt, se pun întrun vas acoperit cu un capac și după 15-20 de minute se curăță de pielițe, de semințe...Citeste continuarea
Galbiori cu usturoi si mamaliguta
Postat de: autodiag in Mancaruri de postSe curata galbiorii de pamant, se spala si se taie in bucati mari. Se pune ulei intr-o cratita, se adauga galbiorii si sarea. Se lasa sa fiarba pana scade zeama, apoi se adauga apa si se lasa...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu ciocolata si...
Postat de: oanapl in PrajituriBlat: Măruntești biscuiții într-un robot / blender, adaugi untul topit și amesteci puțin până se încorporează bine. Pui o formă cu pereți detașabili sau un inel...Citeste continuarea
Supa-crema de cartofi si telina, cu...
Postat de: RODIMUR in SupeSe curăță cartofii și țelina, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, la foc iute, cu 3-4 litri de apă. Se spumuiește, când este cazul și se completează cu apă caldă,...Citeste continuarea
Desert Boema de casa
Postat de: ancutsa in PrajituriPentru blat: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul. Separat, se amestecă, tot cu mixerul, gălbenuşurile cu untul, laptele, praful de copt şi cacaoa....Citeste continuarea
Frigarui cu pui si vinete
Postat de: ancutsa in PuiSe pârlesc pulpele de pui, se spală, se îndepărtează pielea şi se taie cubuleţe. Se pun într-un vas, la marinat, cu bere, sare, după gust şi mirodenii,pentru 30...Citeste continuarea
Desert prajitura "pouding chômeur"...
Postat de: ctlina in PrajituriIntr-o oala mica puneti smantana cu zaharul brun, aduceti la fierbere si topiti zaharul. Luati de pe foc si dati deoparte. Incalziti cuptorul la 180°C. Intr-un castron sau...Citeste continuarea
Placinta cu pui, ardei si ciuperci
Postat de: oanapl inToci ceapa mărunt și o pui la călit în uleiul încins. Când ceapa s-a înmuiat puțin, adaugi carnea tocată, ardeiul tăiat cubulețe, condiment pentru pui Delikat,...Citeste continuarea
Spaghete cu piept de pui
Postat de: Meea in DulciuriPrima dată preparăm spaghetele în funcție de instrucțiunile de pe ambalaj. Tăiem ceapa felii subțiri și o punem la călit...Citeste continuarea
Crutoane de paine
Postat de: Meea inTăiem feliile de pâine sub forma unor cubulețe micuțe. Separat, amestecăm uleiul de măsline împreună cu usturoiul pisat. Punem apoi amestecul peste...Citeste continuarea
Desert prajitura cu caise
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriIntr-un castron se pun untul, branza, zaharul, zaharul vanilat si ouale si se mixeaza. Se adauga faina si praful de copt si se omogenizeaza. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si...Citeste continuarea
Desert eclere cu crema de vanilie...
Postat de: licurici_lra in PrajituriPentru coji: Apa, uleiul si sarea, se pun pe foc si se fierb. Cand fierbe, se adauga faina cernuta si se amesteca bine, pana nu mai ramane pe peretii vasului. Compozitia se toarna intr-un...Citeste continuarea
Pastrama de porc la cuptor
Postat de: simona72 inIntr-un vas in care vom tine carnea in saramura, punem apa si restul ingredientelor. Amestecam cu o lingura pana se topeste sarea. Adaugam in saramura carnea spalata. Acoperim vasul cu folie si-l...Citeste continuarea
Gulas unguresc cu carne de porc
Postat de: Meea inTăiem carnea de porc bucățele și o prăjim în untură. Adăugăm ceapa tăiată în bucăți mai mari. După ce s-a călit și ceapa vom pune...Citeste continuarea
Supa crema de fasole proaspata fava
Postat de: ctlina in Supe/CiorbeCuratati fasolea. Punet-o la fiert 2 minute in apa cu sare. Scurgeti, raciti sub apa rece si indepartati coaja. Incalziti uleiul intr-o oala adanca. Puneti piperul si sunca afumata....Citeste continuarea
Vinata evantai-acordeon la cuptor
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeSpalati legumele. Taiati ceapa si rosia in rondele. Taiati ardeiul in lamele. Cu un cutit ascutit taiati vanata in 6-8 lamele fara sa ajungeti cu cutitul pana la cotor. Apasati vanata, se...Citeste continuarea
Peste alb si creveti cu sos soia
Postat de: ctlina in PesteCuratati cartofii, taiati-i in 2 si puneti-i la fiert in apa cu sare. Se curata morcovul si se taie în tagliatelle subțiri, cu ajutorul unui cuțit de curățat. Tocati marunt...Citeste continuarea
Paste negre cu fructe de mare
Postat de: oanapl inTai usturoiul felii și îl pui la călit în uleiul încins, până când se rumenește puțin. Adaugi roșiile cherry și felii de ardei gras. Când legumele...Citeste continuarea
Budinca cu branza, spanac si rosii...
Postat de: oanapl inMixezi brânza cu gălbenușurile, smântâna și puțină sare, apoi adaugi spanacul decongelat și scurs bine de apă și mixezi (cu un mixer vertical). Adaugi 2 linguri de...Citeste continuarea
Pui cu smantana
Postat de: licurici_lra in PuiPulpele de pui se sareaza, apoi se pun sa se rumeneasca pe ambele parti, intr-o tigaie cu putin ulei. Intre timp, se pregatesc legumele. Ceapa se toaca marunt, ardeiul se taie bastonase, iar...Citeste continuarea
Desert tort de biscuiti si crema de...
Postat de: sufletista in TorturiIntr-o cratita punem 450 ml lapte la fiert. Plicul de budinca il amestecam cu zaharul si laptele oprit, cand laptele incepe sa fiarba, adaugam amestecul de budinca, amestecand continuu...Citeste continuarea
Desert tort de biscuiti cu fructe...
Postat de: sufletista in TorturiIntr-o cratita adaugam untul taiat cubulete, ciocolata rupta si punem pe foc, amestecand continuu pana ce se topeste. Fructele le stropim cu esenta de rom si le lasam sa se hidrateze. Din...Citeste continuarea
Tocana picanta de porc
Postat de: BakeUpArtist inPentru o preparare mai ușoară, folosiți o cratiță care merge băgată și în cuptor. Întâi am călit carnea în puțin ulei, până a căpătat puțină...Citeste continuarea
Desert prajitura cu cirese si...
Postat de: sufletista in PrajituriSpalam ciresele, le scoatem samburii si le lasam intr-o sita cat pregatim blatul. Intr-un ibric adaugam ciocolata rupta bucatele, untul cubulete la foc mic pana ce se topeste, amestecand...Citeste continuarea
Gnocchi de casa cu sos carbonara
Postat de: BakeUpArtist inAm început cu prepararea pastelor ; am fiert cartofii și am făcut un piure fin. Ca să obțin niște gnocchi foarte gustoși, ca în Italia, am asezonat piureul cu ierburi italiene...Citeste continuarea
Budinca de tapioca
Postat de: sufletista in Mancare copiiCapsunele le-am rupt coditele, le-am spalat si le-am pasat cu blenderul. Adaugam zaharul si zeama de lamaie, punem pe foc pana ce se ingroasa ca la gem (daca dorim, putem adauga un plic de...Citeste continuarea
Capsuni cu smantana si mamaliguta
Postat de: CofetariiBucatari in Mancare copiiPregatim mai intai mamaliga. Dupa ce am pregatit-o, vom face capsunele pasta cu un blender. Peste ele vom adauga zaharul si smantana. Amestecam bine iar desertul este gata. Citeste continuarea
Desert tort cu frisca si capsuni
Postat de: CofetariiBucatari in TorturiBlat: Turnam intr-un bol ouale impreuna cu zaharul tos si le mixam pana isi tripleaza volumul si devin deschise la culoare. Turnam treptat in compozitie uleiul si amestecam cu miscari largi,...Citeste continuarea