Făina albă cernută se pune în vasul pentru frământat și în ea se adaugă: sare. piper, boia, oregano, ierburi de grădină și chimen măcinat.
După ce s-au amestecat bine aceste ingrediente uscate, se face o adâncitură în mijloc și se pune drojdia...
Mai întâi se face crema, pentru a-i lăsa răgazul necesar întăririi, la frigider.
Se amestecă zahărul cu amidonul, se adaugă cele patru gălbenușuri și apoi laptele dulce, puțin câte puțin. Se adaugă batonul de vanilie (tăiat în două, de-a lungul) și...
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat cu apă rece, cu o seară înainte de preparare. Dacă ați ratat acest moment, atunci după ce ați ales și spălat fasolea, turnați peste ea apă clocotită și acoperiți vasul cu un capac, pentru 3 ore. După acest interval de...
Se spală pieptul de pui, se desprinde de pe os și se lasă puțin să se zvânte.
Se taie pieptul de pui în bucăți mai mari (câte două bucăți/porție, cam de 1,5 cm grosime) și se rumenește ușor, la foc mic, într-o tigaie în care s-a turnat uleiul și s-a...
Se răzuiește cașcavalul pe răzătoarea mică. Se rețin separat 4 linguri încărcate de cașcaval răzuit pentru a decora brioșele.
Se amestecă bine restul de cașcaval răzuit cu: ouăle, sarea, zahărul, smântâna și uleiul. (Inițial am vrut să folosesc doar două...
Se mixează untul cu: zahărul, oul, sarea și aromele, iar la urmă se încorporează treptat și făina. Când aluatul este bine legat și omogen, se pune într-o folie de plastic și se dă la rece, la frigider, pentru cel puțin două ore.
După ce aluatul s-a răcit și...
Cartofii se spală și se pun la fiert, ”în coajă”.
Țelina se curăță de coajă, se spală, se porționează și se pune la fiert.
Se fierb tari cele patru ouă, se răcesc în apă rece și se curăță de coajă.
Se curăță ceapa, se spală, se...
Se aleg boabele mari din ciorchine, se spală și se scurg de apă.
Se unge tava de copt cu unt și se distribuie uniform în ea, pe toată suprafața, boabele de struguri.
Se amestecă făina cu: sarea, praful de copt, bicarbonatul, vanilia și zahărul. Se adaugă cele două...
Cele două sfecle se spală și se pun la copt, în cuptor, la foc mediu.
Între timp, se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc la foc mic, în ulei suficient, până ce se înmoaie.
Ardeiul gras se spală, se curăță de cotor...
Se curăță, se spală, se scurge de apă și se taie pieptul de pui, în bucăți cu grosimea de 1,5 cm.
În vasul în care se va prepara mâncarea se toarnă uleiul și se pune untul feliat. Când untul s-a topit, se adaugă bucățile de piept de pui, care se țin...
Decongelați natural aluatul și împărțiți-l în două bucăți egale.
Întindeți fiecare bucată de aluat cu sucitorul, pe planșeta înfăinată, ca să se subțieze puțin.
Ungeți aluatul cu un strat relativ subțire de gem, rulați și apoi tăiați rondele...
Gutuile se spală bine, ca să se curețe de tot puful, se șterg de apă, se decojesc și se pun într-un vas cu apă rece, ca să nu se înnegrească.
Se pune zahărul cu apa, scorțișoara și anasonul stelat în cratița în care se va face dulceața, la foc mic mai...
Se curăță, se spală și se mărunțesc morcovii, pătrunjelul și țelina, după care se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă, când scade.
Se alege orezul, se spală în mai multe ape și...
Se face un aluat potrivit de moale din: făină, sare, drojdie, gălbenușuri, zahăr, untură și lapte cald.
Când toate ingredientele s-au încorporat și aluatul este elastic, se lasă la dospit, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții...
Gutuile se spală bine și se șterg cu un prosop de hârtie, pentru ca tot puful să fie îndepărtat, la fel ca orice alte impurități. Pentru o primă tranșă de gem (nu e bine de preparat cantități mari!) se folosește câte o jumătate din cantitățile de ingrediente din...
Se mixează untul cu zahărul și se adaugă apoi: albușurile mixate spumă, gălbenușurile (unul câte unul), laptele, făina amestecată cu praful de copt, esența de rom și cacaua. Compoziția rezultată se toarnă în tava de copt, unsă bine cu unt în prealabil și se dă...
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să se înmoaie puțin.
Se curăță usturoiul, se spală, se taie fin și se călește peste ceapă.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie bastonașe,...
Fructele se spală bine, se curăță de coji și se taie felii sau cubulețe, fiecare după cum dorește.
Se pun fructele în oală, cu 2 l de apă rece, la foc iute. Se adaugă batonul de scorțișoară încă de la început, ca să lase gustul său bun, în timpul...
Dintr-un gălbenuș fiert tare, unul crud, o linguriță de muștar clasic și ulei de floarea soarelui se face o maioneză bine legată.
Se adaugă în maioneză două linguri încărcate de smântână și se omogenizează.
Șunca se feliază și se taie în...
Cartofii se spală bine și se pun la fiert ”în coajă”. Când sunt fierți, se scot din apă și se lasă la răcit.
După ce s-au răcit, cartofii se curăță de coji, se taie în forma dorită, se pun într-o tavă termorezistentă unsă cu ulei și se...
Gutuile se spală bine, se curăță de coajă și se feliază.
Într-o tavă pentru copt (sau într-o cratiță specială) se pune untul tăiat felii și se acoperă cu 200 grame de zahăr. Deasupra se pun feliile de gutui, radial, în cerc, de jur-împrejurul tăvii,...
Roșiile se curăță de codițe, se spală, se șterg de apă și se pun pe fundul formei de copt, unsă cu unt în prealabil.
Cele trei ouă se mixează cu smântâna, se adaugă telemeaua rasă pe răzătoarea mare și făina, ”în ploaie”, amestecată cu...
Se spală ardeii și gogoșarii, se coc, pe toate fețele și după ce sunt luați de pe foc se pun într-un vas acoperit cu capac. După ce se coc toți ardeii și gogoșarii, se curăță de pielițe, de cotoare și de semințe și se lasă să se scurgă de zeamă.
Se spală vinetele,...
Se amestecă făina cu sarea în vasul în care se va face aluatul și în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul și smântâna. Se frămână bine drojdia cu zahărul și smântâna până ce se dizolvă și se omogenizează compoziția,...
Cu o seară înainte se alege fasolea, se spală cu apă rece, de două-trei ori și se pune la înmuiat, cu multă apă rece, deoarece, înmuindu-se, ea se va umfla.
Dacă ați uitat să puneți fasolea la înmuiat, atunci o puteți pune (după ce ați ales-o și...
Se pune apa cu sare în ceaun și când se încălzește, se adaugă mălaiul grisat, ”în ploaie” și se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. Se lasă ceaunul la foc iute și se amestecă din când în când, până ce...
Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, până se înmoaie, în...
Mai întâi se mixează bine ouăle cu sarea, zahărul și vanilia, după care se încorporează cu atenție făina, (amestecată cu praful de copt) ca să nu se formeze cocoloașe.
După ce făina a fost încorporată în întregime, se adaugă laptele,...
Cartofii se spală bine și se fierb întregi, în coajă. Când au fiert (se face proba înțepând un cartof cu o furculiță), se aruncă apa și se lasă cartofii la răcit.
Se unge cu unt o tavă termorezistentă.
După ce s-au răcit, cartofii se curăță, se...
Mai întâi se scoate pieptul de pui de pe os, se curăță de piele și de vițișoare, se spală, se scurge de apă și se taie bucățele.
Se toarnă uleiul de floarea soarelui în tigaie, și când se încălzește puțin se adaugă 50 grame de unt feliat....
Turtite picante, la tigaia grill
Făina albă cernută se pune în vasul pentru frământat și în ea se adaugă: sare. piper, boia, oregano, ierburi de grădină și chimen măcinat. După ce s-au amestecat bine aceste ingrediente uscate, se face o adâncitură în mijloc și se pune drojdia...
Desert prajitura cu crema de vanilie si blat cu cacao
Mai întâi se face crema, pentru a-i lăsa răgazul necesar întăririi, la frigider. Se amestecă zahărul cu amidonul, se adaugă cele patru gălbenușuri și apoi laptele dulce, puțin câte puțin. Se adaugă batonul de vanilie (tăiat în două, de-a lungul) și...
Ciorba de fasole cu leustean
Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat cu apă rece, cu o seară înainte de preparare. Dacă ați ratat acest moment, atunci după ce ați ales și spălat fasolea, turnați peste ea apă clocotită și acoperiți vasul cu un capac, pentru 3 ore. După acest interval de...
Gratin de piept de pui
Se spală pieptul de pui, se desprinde de pe os și se lasă puțin să se zvânte. Se taie pieptul de pui în bucăți mai mari (câte două bucăți/porție, cam de 1,5 cm grosime) și se rumenește ușor, la foc mic, într-o tigaie în care s-a turnat uleiul și s-a...
Aperitiv briose cu cascaval
Se răzuiește cașcavalul pe răzătoarea mică. Se rețin separat 4 linguri încărcate de cașcaval răzuit pentru a decora brioșele. Se amestecă bine restul de cașcaval răzuit cu: ouăle, sarea, zahărul, smântâna și uleiul. (Inițial am vrut să folosesc doar două...
Desert fursecuri cu gem
Se mixează untul cu: zahărul, oul, sarea și aromele, iar la urmă se încorporează treptat și făina. Când aluatul este bine legat și omogen, se pune într-o folie de plastic și se dă la rece, la frigider, pentru cel puțin două ore. După ce aluatul s-a răcit și...
Salata de cartofi si telina
Cartofii se spală și se pun la fiert, ”în coajă”. Țelina se curăță de coajă, se spală, se porționează și se pune la fiert. Se fierb tari cele patru ouă, se răcesc în apă rece și se curăță de coajă. Se curăță ceapa, se spală, se...
Desert clafoutis cu struguri
Se aleg boabele mari din ciorchine, se spală și se scurg de apă. Se unge tava de copt cu unt și se distribuie uniform în ea, pe toată suprafața, boabele de struguri. Se amestecă făina cu: sarea, praful de copt, bicarbonatul, vanilia și zahărul. Se adaugă cele două...
Ciorba de sfecla rosie, cu galuste de gris
Cele două sfecle se spală și se pun la copt, în cuptor, la foc mediu. Între timp, se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc la foc mic, în ulei suficient, până ce se înmoaie. Ardeiul gras se spală, se curăță de cotor...
Piept de pui cu garnitura de gutui, in sos caramel
Se curăță, se spală, se scurge de apă și se taie pieptul de pui, în bucăți cu grosimea de 1,5 cm. În vasul în care se va prepara mâncarea se toarnă uleiul și se pune untul feliat. Când untul s-a topit, se adaugă bucățile de piept de pui, care se țin...
Desert melcisori din foietaj, cu gem de gutui
Decongelați natural aluatul și împărțiți-l în două bucăți egale. Întindeți fiecare bucată de aluat cu sucitorul, pe planșeta înfăinată, ca să se subțieze puțin. Ungeți aluatul cu un strat relativ subțire de gem, rulați și apoi tăiați rondele...
Dulceata de gutui, cu scortisoara si anason stelat
Gutuile se spală bine, ca să se curețe de tot puful, se șterg de apă, se decojesc și se pun într-un vas cu apă rece, ca să nu se înnegrească. Se pune zahărul cu apa, scorțișoara și anasonul stelat în cratița în care se va face dulceața, la foc mic mai...
Ciorba de perisoare, cu cartofi
Se curăță, se spală și se mărunțesc morcovii, pătrunjelul și țelina, după care se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă, când scade. Se alege orezul, se spală în mai multe ape și...
Aperitiv pogacele cu branza de burduf si cascaval
Se face un aluat potrivit de moale din: făină, sare, drojdie, gălbenușuri, zahăr, untură și lapte cald. Când toate ingredientele s-au încorporat și aluatul este elastic, se lasă la dospit, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții...
Gem de gutui, cu scortisoara si anason stelat
Gutuile se spală bine și se șterg cu un prosop de hârtie, pentru ca tot puful să fie îndepărtat, la fel ca orice alte impurități. Pentru o primă tranșă de gem (nu e bine de preparat cantități mari!) se folosește câte o jumătate din cantitățile de ingrediente din...
Desert prajitura Coconut Dream
Se mixează untul cu zahărul și se adaugă apoi: albușurile mixate spumă, gălbenușurile (unul câte unul), laptele, făina amestecată cu praful de copt, esența de rom și cacaua. Compoziția rezultată se toarnă în tava de copt, unsă bine cu unt în prealabil și se dă...
Ciorba de dovlecei, cu zdrente de oua
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să se înmoaie puțin. Se curăță usturoiul, se spală, se taie fin și se călește peste ceapă. Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie bastonașe,...
Compot asortat de sezon
Fructele se spală bine, se curăță de coji și se taie felii sau cubulețe, fiecare după cum dorește. Se pun fructele în oală, cu 2 l de apă rece, la foc iute. Se adaugă batonul de scorțișoară încă de la început, ca să lase gustul său bun, în timpul...
Salata de paste, cu sunca si maioneza
Dintr-un gălbenuș fiert tare, unul crud, o linguriță de muștar clasic și ulei de floarea soarelui se face o maioneză bine legată. Se adaugă în maioneză două linguri încărcate de smântână și se omogenizează. Șunca se feliază și se taie în...
Cartofi aromatizati, la cuptor
Cartofii se spală bine și se pun la fiert ”în coajă”. Când sunt fierți, se scot din apă și se lasă la răcit. După ce s-au răcit, cartofii se curăță de coji, se taie în forma dorită, se pun într-o tavă termorezistentă unsă cu ulei și se...
Desert tort de gutui, cu frisca - reteta nr. 400
Gutuile se spală bine, se curăță de coajă și se feliază. Într-o tavă pentru copt (sau într-o cratiță specială) se pune untul tăiat felii și se acoperă cu 200 grame de zahăr. Deasupra se pun feliile de gutui, radial, în cerc, de jur-împrejurul tăvii,...
Aperitiv chec cu branzeturi si rosii cherry
Roșiile se curăță de codițe, se spală, se șterg de apă și se pun pe fundul formei de copt, unsă cu unt în prealabil. Cele trei ouă se mixează cu smântâna, se adaugă telemeaua rasă pe răzătoarea mare și făina, ”în ploaie”, amestecată cu...
Zacusca de vinete
Se spală ardeii și gogoșarii, se coc, pe toate fețele și după ce sunt luați de pe foc se pun într-un vas acoperit cu capac. După ce se coc toți ardeii și gogoșarii, se curăță de pielițe, de cotoare și de semințe și se lasă să se scurgă de zeamă. Se spală vinetele,...
Desert cornulete fragede, cu rahat
Se amestecă făina cu sarea în vasul în care se va face aluatul și în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul și smântâna. Se frămână bine drojdia cu zahărul și smântâna până ce se dizolvă și se omogenizează compoziția,...
Fasole cu carnati de porc afumati
Cu o seară înainte se alege fasolea, se spală cu apă rece, de două-trei ori și se pune la înmuiat, cu multă apă rece, deoarece, înmuindu-se, ea se va umfla. Dacă ați uitat să puneți fasolea la înmuiat, atunci o puteți pune (după ce ați ales-o și...
Urși de mamaliga cu branza
Se pune apa cu sare în ceaun și când se încălzește, se adaugă mălaiul grisat, ”în ploaie” și se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. Se lasă ceaunul la foc iute și se amestecă din când în când, până ce...
Bors de cartofi, dres cu oua si smantana
Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, până se înmoaie, în...
Desert clatite cu mere si sirop de trandafiri
Mai întâi se mixează bine ouăle cu sarea, zahărul și vanilia, după care se încorporează cu atenție făina, (amestecată cu praful de copt) ca să nu se formeze cocoloașe. După ce făina a fost încorporată în întregime, se adaugă laptele,...
Cartofi cu mozzarella, la cuptor
Cartofii se spală bine și se fierb întregi, în coajă. Când au fiert (se face proba înțepând un cartof cu o furculiță), se aruncă apa și se lasă cartofii la răcit. Se unge cu unt o tavă termorezistentă. După ce s-au răcit, cartofii se curăță, se...
Piept de pui cu mozzarella si cus-cus, la cuptor
Mai întâi se scoate pieptul de pui de pe os, se curăță de piele și de vițișoare, se spală, se scurge de apă și se taie bucățele. Se toarnă uleiul de floarea soarelui în tigaie, și când se încălzește puțin se adaugă 50 grame de unt feliat....