Murele, adevarate minuni ale naturii - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 27 Iul 2015, 14:46

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre mure si despre beneficiile consumului de fructe de padure asupra sanatatii.

 

Fructele de padure reprezinta adevarate minuni intre alimentele pe care le avem la dispozitie in acest sezon.

Intre ele, murele au un loc special, fiind cele mai bogate in antioxidanti (conform unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition - putere antioxidanta 3990mmol/100g)

Pigmentii care le dau culoarea inchisa, de tipul anthocianine, prezenti in cantitati importante (80-300mg/100g), sunt antioxidanti cu rol antineoplazic, anti-inflamator si vaso-protector.

Alti fitonutrienti, de tipul acidului elagic de exemplu, le confera si proprietati antivirale si antibacteriene.

De asemenea, murele au foarte putine calorii (aproximativ 43kcal la 100g), dar sunt bogate in fibre, fiind fructe ideale pentru dietele hipocalorice recomandate pacientilor cu diabet zaharat sau obezitate.

In ceea ce priveste micronutrientii, murele aduc in organism:  

- vitamine (C, E (alfa-tocoferol), vitamine din grupul B (acid folic), K) 

- minerale: potasiu, magneziu, cupru.

Cateva sfaturi in ceea ce priveste consumul de mure:

- Alegeti fructe coapte, de culoare neagra intensa. Fiind perisabile, murele sunt fructe al caror consum se recomanda in 2-3 zile de la culegere, timp in care pot fi pastrate la frigider, de preferat intr-un vas asezate intr-un singur strat. De asemenea, pot fi congelate in pungi sigilate si folosite ulterior cu iaurt sau in diverse deserturi.

- Desi consumam in principal fructele dulci-acrisoare, in medicina traditionala se folosesc si frunzele, pentru taninurile astringente,  de exemplu, ca infuzii in enterocolite.

- Ar putea exista si pericolul unui exces de taninuri, la cei care consuma in mod regulat ceai negru cu aroma de mure. Acestia pot resimti disconfort abdominal, greata pana la varsaturi.  Efectul poate fi neutralizat prin adaugarea de lapte in ceai.

Sursa foto: youqueen.com, scalingback.tumblr.com

Comentarii (2)

27.07.2015, 15:06

Deci eu ar trebui sa am meniu cu supa de mure , mure la felul doi si mure la desert . ... Asa fara nimic altceva

27.07.2015, 17:41

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioșe cu măsline și brânzeturi - Aperitivul super gustos și rapid

ieri la 09:24

Bruschete cu ceapă caramelizată și feta - Gustarea delicioasă care te cucerește

pe 13.06 la 18:21

Cremșnit fraged - Rețeta delicioasă și ușor de făcut

pe 13.06 la 11:01

Paste cu ciuperci și parmezan - Rețeta gustoasă și rapidă

pe 13.06 la 08:32

Ștrudel cu fructe - Rețeta rapidă și delicioasă

pe 12.06 la 10:52

TOP
utilizatori

RODIMUR

1117 puncte

Rocsi

528 puncte

vasimur

183 puncte

mihaelar63

100 puncte

abstract01

100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]