Incep cu cel mai important sos  Sosul de soia  
 este absolut necesar si nelipsit din  bucataria chinezeasca. Este un sos  obtinut din boabe de soia fermentate, pregatit apoi cu apa si sare. De  aceea gustul sau este usor sarat, uneori prea sarat incat nu mai este  nevoie sa adaugam sare la mancarea noastra. Boabele de soia se lasa la  fermentat dupa care sunt presate in prese speciale. Din ele se obtine un  lichid care se pastreaza si o materie densa care va constitui hrana  furajera pentru animale. Lichidul pastrat se amesteca cu apa si sare  (uneori si cu alte cereale), se prepara in vase speciale si se obtine  sosul de soia. Sosul de soia este cunoscut sub doua denumiri: sos de soia light si sos de soia dark 
 Sosul de soia light este un sos lichid ca o apa, brun deschis, cu gust  sarat obtinut din prima presare a boabelor de soia. Da o usoara culoare  mancarii si gust placut. Se foloseste la orice mancare pe baza de legume  sau carne, la orez si la taitei. 
 Se gaseste la orice supermarket, in sticle mai mici de 250-300 ml, sau  in sticle mai mari de 1 l, gasit in general in magazinele chinezesti,  Dragonul Rosu sau Ki-Life. Gustul, in general este cam acelasi peste  tot, insa concentratia de sare poate diferi, astfel ca va sfatuiesc, ca  inainte de a-l adauga la mancare sa il gustati pentru a va da seama cat  de multa/putina sare sa puneti in mancare.     Sosul de soia dark (foto stanga) 
 
 
 
 este un sos "imbatranit" nu atat de sarat precum sosul light, cu o  consistenta mai groasa, usor vascoasa, asemanatoare cu cea a uleiului.  Necesita un proces mai indelungat de preparare prin dubla fermentare,  are un gust mai pronuntat decat cel light si o culoare mult mai densa  datorita melasei adaugate in procesul de pregatire, intocmai pentru a-l deosebi de sosul light. 
 
 Am pus pe o farfurie cate o picatura din fiecare pentru a observa mai  bine diferenta intre ele. Sunt sosuri diferite si nu se inlocuiesc in  mancare unul cu celalalt. Sosul dark folosit in locul celui light va  colora mult prea mult mancarea, dandu-i un aspect intunecat si neplacut  ochiului. In plus, mancarea va capata un gust usor amarui. Daca totusi  se intampla sa nu aveti in casa decat sos dark si deloc sos light, il  puteti dilua usor cu apa pana la consistenta dorita, dar gustul mancarii  nu va mai fi acelasi. Ca sa facem o comparatie mai clara, este precum  la noi sucul de tomate si pasta de tomate. 
 Spre deosebire de sosul light, sosul dark se foloseste mai mult in  timpul procesului de gatire, atunci cand aroma sa se imprastie datorita  caldurii degajate de wok, in timp ce sosul light se poate adauga si la  sfarsit. Ambele sosuri sunt accesibile ca pret si se pot gasi in orice  supermarket.
						
	
	
	
	
	
	
	
						
						
					
  
						
						
					
                                            
                
















  
                                                    
                                                    
                                                    



